10 věcí, které ještě nevíte o anglických slovech

Angličtina je nejrozšířenějším jazykem na světě. Dokonce je přezdívána „vzdušným” jazykem, poněvadž jí musí ovládat každý pilot. I přes svou rozšířenost si však uchovává spoustu zajímavostí, jako jsou ty o slovech samotných.

10 věcí, které ještě nevíte o anglických slovech

 

Angličtina je nejrozšířenějším jazykem na světě. Dokonce je přezdívána „vzdušným” jazykem, poněvadž jí musí ovládat každý pilot. I přes svou rozšířenost si však uchovává spoustu zajímavostí, jako jsou ty o slovech samotných. Překlady do angličtiny vám jich jistě spoustu odhalily, víte o nich ale opravdu všechno?

1. Moře významů

Slovo SET má ve slovnících nejvíce oficiálních významů. Překlady do angličtiny vám jich jistě mnoho odhalili, na kolik si vzpomenete?

2. Když si básník neví rady

Píšete básně v angličtině? Pak pozor na slova ORANGE, SILVER nebo PURPLE. Proč? Tato trojice slov se totiž v angličtině s ničím nerýmuje. Proto je umělci používají jen zřídka.

3. Trénink psaní všemi deseti

Pokud chcete trochu potrénovat, vyzkoušejte si čistě levou rukou napsat slovo STEWARDESSES. V angličtině se toto slovo chlubí právě titulem „nejdelší slovo, které lze napsat na klávesnici levačkou”.

4. Jedinečné zakončení

V angličtině existuje spousta možných zakončení. Překlady do angličtiny právě díky nim bývají docela oříšek. Setkali jste se ale někdy se zakončením -mt? Pokud ano, pak to muselo být ve slově DREAMT, které ho užívá jako jediné.

5. Je písmeno Z nepotřebné?

Shakespeare do svého díla zakomponoval větu „Thou whoreson zed, thou unnecessary letter!”. Nesmíme však zapomínat, že se jazyk od té doby změnil. Nejméně používaným písmenem v angličtině je totiž písmeno Q.

6. Nebezpečné vztahy ve světě slov

Víte, jakou zajímavost nese slovo CLEAVE? V angličtině má dvě synonyma, která jsou sama sobě zároveň antonymy (separate, adhere). Tento jev žádné jiné anglické slovo nemá.

7. Proč tak dlouze?

Slovo FLOCCINAUCINIHILIPILIFICATION jistě poutá svou délkou mnoho pozornosti. Vyjadřuje návyk považování něčeho za bezcenné. Nejdelší ve slovníku ale pořád není.

Rychlá kalkulace překladu


Pro více informací nás kontaktujte  emailem / telefonicky.